Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Νέος κύκλος αναρτήσεων

Έχω πολλές φορές υποστηρίξει από το ιστολόγιο αυτό, αλλά και σε προσωπικές συζητήσεις, ότι ένα από τα γεγονότα που προσφέρουν κάποια παρηγοριά μέσα στην εξαθλίωση, την σωματική και την πνευματική, της κρίσης είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ανάδειξη της ιστορίας και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. 
Ενδείξεις της τάσης αυτής συναντούμε καθημερινά γύρω μας με την δημιουργία πολιτιστικών ομάδων, με την ιστορική έρευνα, με την δημοσίευση μελετών για την τοπική ιστορία, ακόμη και με την δημιουργία και διαχείριση ιστοτόπων με τον ίδιο προσανατολισμό. 
Είναι, πιθανώς, εκτενής η συζήτηση για το κατά πόσο οι πρωτοβουλίες αυτές γίνονται πάντοτε προς την σωστή κατεύθυνση ή με τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, ίσως, είναι τελικά η ίδια η πρόθεση να στρέψουμε ξανά το ενδιαφέρον μας σε όσα μέχρι πριν λίγα χρόνια θεωρούσαμε ασήμαντα ή δεδομένα. Ένα διατηρητέο κτίριο, μια αφήγηση, μια φωτογραφία, ως φορείς ιστορίας φαίνεται ότι λαμβάνουν τελικά την σημασία που τους αρμόζει. Κι ακόμη περισσότερο, το νόημα τέτοιων κινήσεων είναι ότι φέρνουν τους ανθρώπους κοντά, τους βοηθούν να γνωριστούν και να συνεργαστούν ξανά, ξεπερνώντας την συστολή ή την καχυποψία που τους χαρακτήριζε στο παρελθόν.
Μέσα σε αυτό το κλίμα και με δεδομένο το ενδιαφέρον για την ιστορία του χωριού, το οποίο ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια και από την μελέτη των Γενικών Αρχείων του Κράτους, το ιστολόγιό μας ξεκινά έναν κύκλο αναρτήσεων σχετικά με την ιστορία και την σημασία του σημαντικότερου μνημείου του χωριού μας (ίσως και της ευρύτερης περιοχής), του ενοριακού ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Ο ναός, χτισμένος το 1866 από Λαγκαδινούς μαστόρους, είναι εδώ και 150 σχεδόν χρόνια το κέντρο της κοινωνικής ζωής του χωριού. Χαρακτηρισμένος ως διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, αποτελεί το πιο ολοκληρωμένο ίσως δείγμα εκκλησιαστικής τέχνης του 19ου αιώνα για τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.
Η προσπάθειά μας αυτή για την ανάδειξη του μνημείου ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο με την δημοσίευση του άρθρου "Η ενορία Μπρούμα-Ηράκλειας κατά τον 19ο και 20ο αιώνα" στον ετήσιο τόμο Ηλειακή Πρωτοχρονιά 14 (Αμαλιάδα, Εκδόσεις Βιβλιοπανόραμα 2013, σσ. 369-383). Το άρθρο αυτό περιείχε τα συμφωνητικά ανέγερσης του ναού και κατασκευής του ξυλόγλυπτου τέμπλου, μαζί με πλήρη κατάλογο των ιερέων της ενορίας από το 1800 περίπου ως σήμερα, καθώς και με συνοπτική ιστορία των άλλων δύο ναών του χωριού.
Από τότε η έρευνα απέδωσε και άλλα στοιχεία, τα οποία θα δημοσιευτούν με την κατάλληλη ευκαιρία. Προς το παρόν, δημιουργούμε στο ιστολόγιο ένα πεδίο με τις δημοσιεύεσεις που σχετίζονται με τον ναό υπό τον τίτλο "Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου" (επάνω δεξιά, κάτω από την φωτογραφία του ναού). Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα αρχείο με την ιστορία του ναού, ώστε να καταστή φανερή η σημασία του και, ακόμη περισσότερο, η ανάγκη για προστασία και ανάδειξή του.
Στην προσπάθεια αυτή κάθε συνδρομή είναι ευπρόσδεκτη: μια παρατήρηση, μια αφήγηση, μια φωτογραφία είναι σημαντικά στοιχεία για την τεκμηρίωση σημαντικών ή καθημερινών στιγμών του μνημείου. Με τον τρόπο αυτό ίσως κάποια στιγμή να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε συνολικά την ιστορική του πορεία κατά την τελευταία εκατόν πεντηκονταετηρίδα και να συμβάλλουμε στην προβολή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου