Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Χριστὸς ἐπὶ γῆς...


Αν σας ρωτούσα αν είστε ακόμη παιδιά, το πιθανότερο είναι ότι αυτή την περίοδο του χρόνου θα μου απαντούσατε καταφατικά χωρίς επιφύλαξη! «Είναι τέτοιες οι μέρες» που λέμε και στο χωριό μας!
Θυμηθείτε όλοι τις παιδικές σας αναμνήσεις από το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων: μυρωδιές από κουραμπιέδες και μελομακάρονα που ψήνονται, από σούπα που μαγειρεύεται ανήμερα τα χριστούγεννα, ήχοι παιδικοί από κάλαντα, πρωινό ξύπνημα τα Χριστούγεννα για να πάτε στη λειτουργία. Και μετά τη λειτουργία οι άντρες στα καφενεία για καφέ και κονιάκ.
Κι ακόμα θα θυμάστε και τις ιστορίες για τους καλικάντζαρους, που βρωμίζουν το νερό του σπιτιού, ανακατεύουν τη στάχτη του τζακιού και τρώνε τα γλυκά, μέχρι να φύγουν την Πρωτάγιαση, δηλαδή την παραμονή των Φώτων με τον πρώτο αγιασμό του χρόνου.
Σήμερα το πρωί ξύπνησα από τις 5 για να πάω στην εκκλησία. Θυμάμαι ότι από μικρό παιδί η λειτουργία αυτή με συγκινούσε ιδιαίτερα. Μου φαινόταν πολύ όμορφη και επιβλητική όλη η διαδικασία: να σηκωθώ νωρίς-νωρίς και να παρακολουθήσω μια λειτουργία μέσα στη νύχτα. Φυσικά, τώρα πια που καταλαβαίνω και τα υπόλοιπα, βλέπω τη μεγαλοπρέπεια ακόμη και στη γλώσσα των ύμνων της ημέρας: κυρίως γλώσσα εξεζητημένη (φανερά πιο εξεζητημένη από τη συνηθισμένη Θεία Λειτουργία): Μανεὶς ὁ Ἡρῴδης ἐταράττετο, Χριστὸν ἀνελεῖν, ὁ θεομάχος φρυαττόμενος .
Ας μην σας κουράζω, όμως, τέτοια μέρα. Θέλω μόνο να ευχηθώ σε όλους σας, χωριανούς και μη, χρόνια πολλά με υγεία, ευτυχία και γαλήνη εσωτερική για εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Φροντίστε να περάσετε τις μέρες αυτές όσο πιο ανέμελα και παιδιάστικα γίνεται! Είναι από τις λίγες ευκαιρίες που έχουμε την ευκαιρία να ξαναγυρίσουμε στο παραμύθι που πλάσαμε όσο ήμασταν παιδιά!

2 σχόλια: