Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Ηλειακή Πρωτοχρονιά 17

Για μια ακόμη χρονιά έχω την τιμή να παρουσιάσω την καθιερωμένη πλέον περιοδική έκδοση των εκδόσεων Βιβλιοπανόραμα του κ. Γ. Δημητρόπουλου, τον φετινό τόμο της Ηλειακής Πρωτοχρονιάς, η οποία συμπληρώνει 15 χρόνια συνεχούς παρουσίασης της πνευματικής παραγωγής του νομού. 
Η δική μου συνεισφορά στο τόμο αυτό, η τέταρτη συνεχόμενη τα τελευταία χρόνια, φέρνει για πρώτη φορά στο φως στοιχεία για τις πρώτες εκλογές στην σύγχρονη Ελλάδα, δηλαδή εκείνες που οργανώθηκαν από τον Καποδίστρια το 1829 με σκοπό την ανάδειξη εκλογέων των αντιπροσώπων για την Δ΄ Εθνοσυνέλευση.
Το άρθρο μου χωρίζεται σε δύο μέρη: στο πρώτο παρουσιάζεται αναλυτικά το πρακτικό εκλογής Μπρούμα, που ανέδειξε εκλογέα-αντιπρόσωπο του χωριού τον Αναγνώστη Αποστολόπουλο. Πρόκειται, όπως έχει αποκαλύψει η έρευνά μου σε διάφορες πηγές, για ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής για την εποχή του, όχι μόνο εντός του χωριού αλλά και συνολικά από όλη την τότε επαρχία Γαστούνης. Είναι χαρακτηριστικά ότι συγκέντρωσε αρκετά δημόσια αξιώματα μέχρι την δεκαετία του 1850, οπότε και χειροτονήθηκε ιερέας. Περισσότερα για αυτόν θα παρουσιαστούν σε επόμενες αναρτήσεις εδώ.
Στο δεύτερο μέρος του άρθρου παραθέτω τα αποτελέσματα των εκλογών για όλην την Διοίκηση Ηλείας (επαρχίες Γαστούνης και Πύργου), παρέχοντας για πρώτη φορά πρόσβαση σε αρχειακό υλικό που παρέμενε άγνωστο. 
Παρακάτω θα βρείτε το άρθρο μου, ώστε να μπορείτε να το διαβάσετε και να διατυπώσετε τα σχόλιά σας, ακόμη κι αν δεν μπορείτε να προμηθευτείτε τον τόμο (αν και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το κάνετε)!

Εύχομαι η έκδοση της Ηλειακής Πρωτοχρονιάς να συνεχιστεί για πολλά ακόμη χρόνια, γιατί τέτοιες δουλειές δίνουν ελπίδα σε εποχές δύσκολες από πολλές απόψεις, όπως η δική μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου