Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Ηλειακή Πρωτοχρονιά 16

Για μία ακόμη χρονιά, οι εκδόσεις Βιβλιοπανόραμα του κ. Γ. Δημητρόπουλου εξέδωσαν τον τόμο της Ηλειακής Πρωτοχρονιάς, που περιμένουμε πλέον με ανυπομονησία κάθε Χριστούγεννα. Περιέχει, όπως πάντα, εξαιρετικά κείμενα διαπρεπών επιστημόνων αλλά και ακούραστων ιστοριοδιφών, που φωτίζουν πτυχές τις ηλειακής ιστορίας, περισσότερο ή λιγότερο γνωστές.
Σημαντικό μέρος του τόμου αποτελούν οι μελέτες των αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, που προσπαθούν να κάνουν γνωστή στο ευρύ κοινό την επίπονη δουλειά της διαχείρισης, συντήρησης και αποκατάστασης των αρχαιολογικών μνημείων του νομού. Επάξια εκπροσωπείται και η Ιερά Μητρόπολις Ηλείας, με κείμενα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας κ. κ. Γερμανού και κληρικών, ενώ οι ιστορικοί και ιστοριοδίφες καταθέτουν για μία ακόμη φορά τα αποτελέσματα των ερευνών τους.
Μεταξύ αυτών των μελετητών έχω την τιμή να περιλαμβάνομαι κι εγώ για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά με το άρθρο "Θεόκλητο Τσαλπατούρος: ο αγιογράφος του Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ηράκλειας" (σσ. 394-404). Με το κείμενο αυτό επιχειρώ να ανασυνθέσω τον βίο και την εργογραφία του μεγάλου αγιογράφου του τελευταίου τετάρτου του 19ου αιώνα, Θεοκλήτου Τσαλπατούρου, του οποίου τα έργα, άλλοτε ενυπόγραφα και άλλοτε ανώνυμα, κοσμούν πολλούς ναούς της Μητροπόλεως Ηλείας. Όπως φαίνεται από τον όγκο του σωζόμενου έργου του, υπήρξε ο πλέον εμπορικός αγιογράφος της εποχής του και το αγιογραφικό του τάλαντο έχαιρε της εκτίμησης όλου του νομού.
Το σημαντικότερο στοιχείο του άρθρου μου αποτελεί η δημοσίευση για πρώτη φορά του συμβολαίου παραγγελίας των είκοσι τεσσάρων εικόνων των προφητών και της επιχρύσωσης του τέμπλου και της ουρανίας του ενοριακού μας ναού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει το εν λόγω συμβόλαιο, οι παραπάνω εργασίες πραγματοποιήθηκαν το 1889 και κόστισαν 4.500 δραχμές, ποσό εξαιρετικά υψηλό για την εποχή.
Ευχαριστώ, λοιπόν, και από αυτήν την θέση τον κ. Δημητρόπουλο για την τιμή που μου κάνει όλα αυτά τα χρόνια και εύχομαι η Ηλειακή Πρωτοχρονιά να συνεχίσει να ταξιδεύει για πάντα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου