Τρίτη, 25 Μαρτίου 2014

Ο ναός της Ευαγγελίστριας και η ιστορία του

Αποτελεί τον μοναδικό στην μητρόπολη Ηλείας κοιμητηριακό ναό, αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Χτίστηκε το 1911, άγνωστο μέχρι στιγμής από ποιούς μαστόρους, και φιλοξενεί στην γύρω του έκταση το κοιμητήριο της ενορίας από το 1939.
Παρότι έπαθε σοβαρές ζημιές από τον σεισμό του 1993 (που συνέβη σαν αύριο), επισκευάστηκε και ευτυχώς παρέμεινε όρθιος με μόνη απώλεια των αψιδωτό καμπαναριό του, να εντυπωσιάζει με την προσεγμένη του λιθοδομή, με την "καστρόπορτα" που οδηγεί στο κοιμητήριο και με το εξαιρετικό εικονοστάσι στην είσοδό της αυλής του, φτιαγμένο το 1932.
Οι τέσσερις δεσποτικές εικόνες του τέμπλου του, μαζί με την εικόνα της Δέησης, είναι έργο της σπουδαίας αγιογραφικής αδελφότητας των Αβραμαίων από την Νέα Σκήτη του Αγίου Όρους. Φαίνεται, μάλιστα, ότι η παραγγελία τους έγινε με πρωτοβουλία του τότε επιτρόπου Κωνσταντίνου Τσατά, του οποίου ο αδελφός μόναζε στο Άγιο Όρος.
Σε παλαιότερες εποχές, ανήμερα της γιορτής συγκέντρωνε κόσμο από όλα τα διπλανά χωριά, κυρίως από το Πουρνάρι, που παρευρισκόταν ολόκληρο. Πλέον, μαζί με τα χωριά, έχασε και η Ευαγγελίστρια τον κόσμο της. Φυσική εξέλιξη των πραγμάτων (;).

Χρόνια πολλά σε όλους!
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου