Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Αληθινά Χριστούγεννα

Χρόνια πολλά σε όλους!
Πέρασαν και τα φετινά Χριστούγεννα, από τα πιο δύσκολα ίσως  των τελευταίων δεκαετιών. Είναι φυσικό μέσα σε αυτήν την κατάσταση η διάθεση να λείπει για όσα είχαμε συνηθίσει άλλες φορές, αν δεν λείπει ήδη η δυνατότητα να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες και τις επιθυμίες μας με τον ίδιο τρόπο.
Κοιτάξτε, όμως, τριγύρω μας. Ο κόσμος ξαναγυρίζει στα πατρικά σπίτια, σε σπίτια φίλων, αντί σε πολυτελή και πανάκριβα εστιατόρια. Ξαναγυρίζει στην λιτή αφθονία του ελληνικού σπιτιού. Οι περισσότεροι γιορτάσαμε δυο και τρεις οικογένειες μαζί, όχι μόνο επειδή έχουμε ανάγκη να μοιραστούμε τα έξοδα, αλλά πολύ περισσότερο επειδή θέλουμε να νιώσουμε την ασφάλεια της αγάπης των δικών μας προσώπων, την ασφάλεια που μας λείπει σε αυτό το ολισθηρό περιβάλλον.
Αν δεν είναι αυτό το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων, μήπως είναι η λάμψη από τα κρύσταλλα και τα επίσημα σερβίτσια; Τοῦτο δεῖ ποιεῖν κακεἶνο μὴ αφιέναι που θα έλεγε και η Αιτία της γιορτής.
Κι αν το Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη, ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία το προσπερνάμε σαν μια ασήμαντη λεπτομέρεια της χριστουγεννιάτικης ιστορίας, ακόμη κι αν κάποιοι αρνούνται να πιστέψουν ότι ακούστηκε οπουδήποτε πάνω στην γη (ή πάνω από αυτήν), δεν μπορούμε παρά να παραδεχτούμε ότι το μήνυμα του είναι αναγκαίο, φέτος περισσότερο από τις περασμένες χρονιές.
Πόσοι από εμάς έχουν στην καρδιά τους και στις οικογένειές τους ειρήνη και καλή διάθεση προς τους διπλανούς τους; Ακόμη κι αν κάποιος δεν δέχεται το παραμικρό από την θρησκεία Αυτού που γεννήθηκε μέσα στα άχυρα, θα δεχτεί ότι η αρμονική συμβίωση με τον εαυτό μας και με τους γύρω μας είναι ο μοναδικός τρόπος να προοδεύσει ο κόσμος.
Αν, λοιπόν, η οικονομική κρίση είναι το μέσο για να κατακτήσουμε από την αρχή αυτήν την εἰρήνη και την εὐδοκία, ας το εκμεταλλευτούμε. Σπανίως το κακό έρχεται μόνο του!
Χρόνια πολλά και καλά!

* Η εικόνα που συνοδεύει το άρθρο προέρχεται από το προσωπικό μου αρχείο και είναι η μοναδική τοιχογραφία που σώζεται, στην κόγχη της Προθέσεως, στον παλαιό ναό Αγίου Βασιλείου Χελιδονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου