Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010

Μια μικρή εισαγωγή ιστορίας...για να ξέρουμε τί λέμε!


Μπορεί σε κάποιους να φαίνεται υπερβολικό ή περιττό να πούμε ότι το χωριό μας έχει ιδιαίτερη ιστορία στην περιοχή. Για όποιον, όμως, την έχει υπόψη του, έστω και σε γενικές γραμμές από ό, τι έχει ακούσει από παππούδες, αυτό είναι δεδομένο.
Πραγματικά, μπορεί να μην είχαμε σπουδαίους οπλαρχηγούς, ιστορικά πρόσωπα και μεγάλους ευεργέτες, όπως ίσως θα έτρεχε να διακηρύξει το Πελόπιο, ούτε να υπήρξαμε ποτέ κεφαλοχώρι, όπως το Χελιδόνι, αλλά έχουμε μια ιστορική πορεία από την αρχαιότητα ως σήμερα, ίσως όχι αδιάλειπτη, αλλά που σίγουρα καλύπτει πολλούς αιώνες.
Η πορεία ξεκινάει από την αρχαία Ηράκλεια, εξ ου και το σημερινό όνομα. Πρόκειται (όπως μας πληροφορούν ο Παυσανίας και ο Στράβων) για πόλη αρχικά και κωμόπολη του κράτους της αρχαίας Ήλιδας, που απείχε από το ιερό της Ολυμπίας περίπου 50 στάδια, δηλαδή γύρω στα 7,5 χιλιόμετρα. Ιδιαίτερα σημαντική την καθιστούσε το ιερό των Ιωνιάδων Νυμφών, μια ιαματική πηγή, πιθανώς περισσότερο αποτελεσματική στη θεραπεία εγκαυμάτων ("καύματα"). Η πόλη αυτή θα πρέπει να εγκαταλείφθηκε μετά τους ρωμαϊκούς χρόνους, αφού κατάλοιπα ρωμαϊκών κτισμάτων εμφανίζονται σε χωράφια κάθε φορά που αρχίζει το όργωμα!
Επόμενη στάση στη ιστορία ο Μεσαίωνας, οπότε συναντάμε ένα χωριό με το όνομα Μπρούμα σε φράγκικες απογραφές ήδη από το 1700 (απογραφή Grimani). Τα τοπωνύμια, που διασώζουν καλυμμένες ιστορικές μαρτυρίες, δείχνουν ότι αυτό το χωριό βρισκόταν στη σημερινή τοποθεσία "Παλιοχώρι". Η παράδοση λέει ότι εγκαταλείφθηκε εξαιτίας μιας επιδημίας ελονοσίας, που αποδεκάτισε τον πληθυσμό του, και έτσι μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση.
Μπρούμα παρέμεινε μέχρι και το 1915, οπότε μετονομάστηκε σε Ηράκλεια, προφανώς στο πλαίσιο του εξελληνισμού των ελληνικών τοπωνυμίων.
Αυτό το μικρό χωριό έχει ''βγάλει'' τουλάχιστον 4 ιερείς, καθηγητές και δασκάλους και έχει συμβάλλει στους εθνικούς αγώνες ακόμη και με νεκρούς. Κάποιοι από αυτούς πιθανόν και να ανήκουν στην οικογένειά σας!
Μπορεί αυτή η συνοπτική παρουσίαση να μην δείχνει ακριβώς τη σημασία της πορείας, αλλά τουλάχιστον αποκαλύπτει το εύρος των προς έρευνα ζητημάτων. Δουλειά υπάρχει, όρεξη να υπάρχει!
Περιμένω συμπληρώσεις ή υποδείξεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου